Preduzetništvom protiv odlaska mladih

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Na kraju 2019. imali smo oko 120 registrovanih biznisa i trenutno radimo na njihovom opstanku, kaže Markuš

Bosna i Hercegovina, znamo to svi, u ovom trenutku mnogo više izvozi ljude nego robu, a privlačenje investicija nam baš i ne ide najbolje. Strane investicije, smatra to Ranko Markuš, ekonomski stručnjak i voditelj Projekta za zapošljavanje mladih YEP, trebamo privući boljim poslovnim okruženjem.

Poticaji

– Prema posljednjoj analizi Svjetske banke o poslovanju, od 190 zemalja svijeta BiH zauzima 90. poziciju, odnosno posljednje smo rangirana evropska zemlja na toj listi. Kad su u pitanju investicije, imamo dvije vrste investitora – one koji već posluju u BiH i nekako plivaju, dok oni drugi ne smatraju BiH interesantnom za ulaganje, pa se odlučuju za ulaganje u zemlje regiona, kazao je Markuš u razgovoru za O kanal i Oslobođenje.

Što se tiče poticaja za zapošljavanje, Markuš kaže kako njih trenutno nudi Zavod za zapošljavanje, te pojedina ministarstva, ali smo daleko od ključnih poticaja koji bi privukli strane investitore. S obzirom na to da su poticaji za zapošljavanje u našoj zemlji mali, sve veći broj građana odlazi vani, najviše u Njemačku.

– Posljednji izvještaji njemačkog Zavoda za zapošljavanje i Agencije za statistiku pokazuju da trenutno imaju otvorenih 1,5 miliona radnih mjesta. Njemačka ima takav ekonomski razvoj da treba veliki broj radnika, a činjenica je da je migrantska kriza zadovoljila određene njihove potrebe, kada su primili veliki broj Sirijaca koji su odmah bili integrisani u njemačko društvo. Trenutno BiH ima potpisane sporazume o pitanju legalnog, uslovno rečeno, zapošljavanja medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom, ali vidimo da otvaraju granice sa najnovijim mogućnostima da se može boraviti u Njemačkoj šest mjeseci tražeći posao, što otvara mnogo više mogućnosti građanima BiH, kaže Markuš, te dodaje da misli da se trend odlazaka ljudi iz BiH više ne može ni zaustaviti.

S obzirom na to da je i voditelj Projekta YEP, Markuš kaže kako je cilj projekta upravo zadržavanje mladih i poticanje pokretanja novih biznisa. Uz podršku vlade Švicarske tokom 2018. i 2019. godine i u saradnji sa 32 lokalne zajednice napravili su program koji je bio koncipiran na način da su pozvali mlade ljude koji imaju poslovne ideje, te s njima prošli određeni proces razvoja poslovnog plana.

– Oni koji su izašli iz tog procesa su pred stručnim komisijama prezentovali svoje poslovne planove i određeni broj njih je na kraju registrovao biznis. Na kraju 2019. imali smo oko 120 registrovanih biznisa i trenutno radimo na njihovom opstanku. Od tih 120 biznisa samo četiri ili pet je zatvoreno, od kojih dva zbog finansijskih problema, a ostali zbog toga što su našli bolje i povoljnije mogućnosti za zaposlenje. Mi planiramo da nastavimo ove aktivnosti i u 2020. godini kroz investicijsku fondaciju Impakt, istakao je Markuš.

Izvor: Oslobođenje