YEP inkubator poslovnih ideja: FooDish domaći proizvodi dostupni online, a uskoro i na policama marketa

Facebook
Twitter
LinkedIn

FooDish d.o.o. privredno je društvo osnovano krajem 2019. godine od strane dvije mlade preduzetnice Leile Šeta i Emine Čatić. Ovaj poslovni poduhvat u svojoj ponudi ima kokošijii goveđi temeljac, odnosno baze za supu, prirodne pojačivače svakog kuhanog jela, bez vještačkih dodataka.

Kako ističu ove dvije preduzetnice, ideja za osnivanjem biznisa FooDish d.o.o. i proizvodnjom goveđeg i kokošijeg temeljca, nastala je iz vlastite potrebe za jednostavnim, brzim, prirodnim i zdravim rješenjem koji će olakšati i poboljšati svakodnevnicu. Eminu i Leilu je spojila ljubav prema hrani, domaćim receptima, kvalitetnim namirnicama. FooDish je plod njihovog zajedničkog rada, ulaganja ljubavi, strpljenja, znanja, tolerancije a ponajviše zajedničke vizije.

FooDish d.o.o. sa svojim proizvodima prirodnog goveđeg i kokošijeg temeljca ulazi na tržište grada Sarajeva sa jedinstvenim inovativnim proizvodom. Vodeći se trendovima zdravog načina života, te trendom zdrave ishrane koji je u konstantnom porastu zadnjih 5 godina generalno u svijetu, u Foodish-u smatraju da upravo njihovi proizvodi mogu pronaći potencijalne kupce. Proizvodi temeljca u posljednje 3 godine bilježe znatnu rast prodaje u Turskoj, Njemačkoj, Ujedinjenim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Americi i mnogim drugim državama. Također, u svijetu je zabilježen povećan trend prodaje proizvoda koje nije potrebno držati u rashladnim uređajima. Sve ovo dovelo je do realizacije poslovne ideje o osnivanju Foodish d.o.o.

U procesu promišljanja o realizaciji poslovne ideje Leila Šeta i Emina Čatić odlučile su se prijaviti na SBF start up challenge, takmičenje (univerzitetskih) timova i biznis ideja koje ocjenjuje stručni žiri, na kojem se odabrani učesnici takmiče u TV emisiji, a pobjednici svake emisije bili su nagrađeni iz osiguranog nagradnog fonda BBI, Projekta zapošljavanja mladih (YEP), TV Hayat i partnera. Nakon štu su odabrane za učešće u 5. emisiji drugog ciklusa, ove dvije preduzetnice su i ostvarile pobjedu te time i pristup fondu nagrada koji im je pomogao u pokretanju i razvoju njihovog biznisa.

U sklopu podrške dobivene od strane Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji se realizira uz podrške Vlade Švicarske, pored bespovratne finansijske podrške preduzetnice iz Foodish kompanije ostvarile su i pristup preduzetničkoj obuci u izradi poslovnog plana i poslovnog modela, ali i besplatnoj izradi promotivnih fotografija proizvoda koje je osigurala agencija Studio GD48, također, biznis iz YEP inkubatora poslovnih ideja. Ova agencija je u uslovima COVID 19 pandemije ponudila besplatno fotografisanje proizvoda biznisa iz YEP Inkubatora poslovnih ideja. Dio je ovo početka promotivnih aktivnosti koje su preduzetnice iz Foodish kompanije započele 25.7.

Ukoliko želite isprobati FooDish proizvode ali i uspostaviti saradnju sa ovom kompanijom, više informacija možete pronaći na:

FooDish web: www.foodish.ba

FooDish FB: foodish.ba

FooDish Insta: foodish.ba

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.