YEP inkubator poslovnih ideja: Novi proizvodi iz Naturgeist radionice

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Uz klasičnu tjesteninu, tjesteninu sa orasima,  koprivom i sušenim gljivama odnedavno u Naturgeist radionici nastaje tjestenina sa bućinom brašnom za sve ljubitelje posebnih okusa. Sve tjestenine sadrže domaća jaja, osim tjestenine s orasima, koja je namjenjena veganskim trpezama. Tradicionalni  recept koji se koristi u ovoj radionici je garancija dobrog ukusa.Naturgeist poslovni je poduhvat mlade preduzetnice iz Jajca Esme Zjajo. Receptura, miješanje i eksperimentisanje s okusima, Esmi su najdraži dio posla. Kada se ustanovi najbolja formula i metodologija, tjestenina ide na sušenje, te se ručno pakuje.  

COVID 19 pandemija ostavila je negativan utjecaj i na ovaj biznis kao i na većinu poslovnih poduhvata u BiH, ali je Esma iskoristila navedeni period za izradu novog proizvoda – tjestenine sa bućinim brašnom kao i testiranje i unapređenje mješavine začina na koju je Esma posebno ponosna.

“Naturgeist” proizvodi mogu se  pronaći  u marketima trgovačkog lanca Bingo u Jajcu, Bugojnu i Gornjem Vakufu, kao i u nekoliko  prodajnih objekata u Šipovu, Sarajevu, Zenici i Mostaru. Također, dostupna je i online kupovina putem  platforme Farmer.ba, te se u svega par klikova možete  uvjeriti u kvalitet domaće tjestenine sa inovativnim dodacima.

Odnedavno, Naturgeist tjestenine možete pronaći i na specijaliziranim prodajnim mjestima u Jajcu, tzv. “kućicama” pored Plivskog vodopada. Naime, Općina Jajce postavila je sajamske kućice uz plivske vodopade za biznise sa područja općine koji žele iznajmiti prodajnu kućicu te Naturgeist proizvode možete pronaći i na ovoj lokaciji sve do 01.11.2020. godine.

Osvrčući se na razloge osnivanja vlastitog biznisa, Esma kao osoba koja je život posvetila izradi kvalitetnih recepata i hrane, ima recept za mlade ljude koji žele pokrenuti vlasiti posao i biti, poput nje – sam svoj majstor i gazda: “Morate biti uporni i zaljubljeni u vašu poslovnu ideju. Bitno je da volite ono šte radite i uživate i kada je teško, a biće i teških trenutaka. Za mudro poslovanje, svima savjetujem da iskoriste brojne javne pozive i projekte preko kojih mogu dobiti i stručnu i finansijsku pomoć. Postoje ljudi sa sličnim iskustvima, preduzetnici koji su prošli kroz mnoge uspone i padove i koji nam mogu prenijeti svoja iskustva. Imate ideju? – Trebate probati. Ako uspije- odlično, ako ne uspije – ne uspije, bar ste probali i mnogo naučili”, kaže s osmijehom Esma.

Esma je iskoristila podršku u sklopu u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja kojeg su, u 2018. godini, na području općine Jajce zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Općina Jajce.

Više informacija o Naturgeist Jajce možete pronaći na:

Naturgeist FB: naturgeist.tjestenina

Podsjetimo se i promo videa ovog biznisa, rađenog u sklopu stručne podrške za biznise iz YEP inkubatora poslovnih ideja.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.