YEP inkubator poslovnih ideja: Proizvodi “Iz srca Semberije” u funkciji jačanja imuniteta i zdravlja ljudi

Facebook
Twitter
LinkedIn

U uslovima potrebe za jačanjem imuniteta, voće i povrće je od izuzetnog značaja. Poznato je da kiseli kupus ojačava imunitet, poboljšava probavu i smanjuje stres. Pored toga što se koristi za tradiconalno spremanje jela, posebno sarme, kiseli kupus posebno dobiva na značaju i u jačanju imuniteta. Iz srca Semberije dolazi najukusniji kupus.  Od davnih vremena je poznato da je upravo kupus zaštitni znak Semberije, a sarma, kažu, najbolja od bijeljinskog kupusa. Ovo povrće je veoma specifično zbog velike količine celuloze i šećera i osim što je kupus ukusno povrće, u svježem stanju, jako je dobar i za kiseljenje.

Komercijalno poljoprivredno gazdinstvo “Nikola Stajić” iz Velike Obarske kraj Bijeljine, bavi se primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, preradom i pakovanjem kupusa, te proizvodnim i demonstracionim ogledima i uslužnim pakovanjem. Njegov vlasnik Nikola Stajić ponosan je na svoje porijeklo i tradiciju ovog kraja.

 “Rođen sam  i odrastao u Semberiji, nama je kupus urođen (smijeh). On je centar poljoprivredne proizvodnje. Od najranijih sjećanja iz djetinjstva, moja porodica se bavi poljoprivredom i sadi različite kulture i kada sam birao fakultet, definitivno je odluka pala na poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, gdje sam završio zaštitu bilja. Nakon studija, dvije godine sam radio posao za koji sam se školovao i koji volim, ali sam skupljao novac i čekao priliku da uložim u svoju vlastitu proizvodnju. Sada, nakon dvije godine aktivnog rada i razvijanja posla, narednu godinu očekujem da radimo i proizvodimo u punom kapacitetu”, počinje svoju priču Nikola.

“Trenutno radimo kiseli kupus – glavicu, ribanac i list. Imamo specifičan način proizvodnje. Od samog početka, prihrane i ishrane biljke, koristimo najnovije tehnologije. Prerađujemo isključivo našu sirovinu, kupus koji raste na našim njivama. Naš kupus “Iz srca Semberije” je najukusniji jer smo prethodne dvije godine testirali 30-tak sorti kupusa, sve smo ih sami uzgojili i ukiselili i dali testnoj grupi ljudi, koji su imali zadatak da odaberu najbolji i najukusniji. Tako smo odabrali dvije vrste kupusa, koje nam odgovaraju i okusu i izgledu. Posebnost naše ponude je i rasol, bez konzervansa i to je proizvod kojeg ćemo dalje unapređivati i posebno promovisati”, ističe Nikola.

COVID 19 pandemija imala je negativan uticaj i na ovaj poslovni poduhvat, međutim Nikola sa svojom porodicom, nastoji uspješno prevazići prepreke koje se, prije svega, odnose na smanjenje potražnje za ovom vrstom proizvoda.

“U proteklom periodu nastojali smo proširiti naše distributivne kanale, kako bismo došli do što većeg broja kupaca. Tako danas naše proizvode možete naći u EKO marketima u Bijeljini, Fortuna marketima, KORT-u, a u pregovorima smo sa TROPIK marketima i Bingo marketima za ulazak u njihove prodajne objekte”, navodi Nikola.

KPG Nikola Stajić je poslovni poduhvat koji je stručno i finansijski podržan u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja kojeg su, u 2018. godini, na području grada Bijeljina zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Grad Bijeljina.

KPG Stajić možete kontaktirati putem profila na društvenim mrežama:

Iz srca Semberije FB: https://www.facebook.com/IzSrcaSemberije

Iz srca semberije Instagram: izsrcasemberije

Podsjetimo se i promo videa ovog biznisa, rađenog u sklopu stručne podrške za biznise iz YEP inkubatora poslovnih ideja.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.