Zavidovići dobijaju svoj Impakt inkubator poslovnih ideja u 2021. godini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sposobnost zajednice da unaprijedi kvalitetu življenja, njena podržavajuća i poduzetnička uloga u kreiranju novih ekonomskih mogućnosti je ključni pokazatelj njene uspješnosti. Time se fokus značajno usmjerava na lokalni nivo, kao osnovicu razvoja ekonomije pri čemu se snažan akcenat stavlja na lokalne kapacitete u upravljanju procesima lokalnog razvoja. Općina Zavidvovići je ove godine prepoznala važnost u ulaganje i podržavanje osnivanja novih biznisa na njihovom području, te u skladu s tim je potpisan ugovor o saradnji i zajedničkoj implementaciji programa podrške poduzetništvu kroz  Impakt inkubator poslovnih ideja na područja općine Zavidovići.

Partneri u projektu će zajednički raditi na realizaciji i daljem razvoju programa podrške preduzetništvu na području općine Zvidovići sa ciljem pružanja podrške osnivanju i radu novih poslovnih subjekata.

Realizacija programa u Zavidovićima će se odvijati kroz nekoliko faza, a krajnji rezultat trebao bi biti registracija ili unapređenje pet poslovnih subjekta.

Investicijska fondacija IMPAKT Sarajevo i Projekat zapošljavanja mladih (YEP), koji se realizira uz podršku Vlada Švicarske,  a koji je tokom 2018. i 2019. godine u saradnji sa 32 lokalne zajednice i 2020. godine u saradnji sa 14 lokalnih zajednica u BiH realizirao YEP  inkubator poslovnih ideja u kojem je podržano osnivanje više od 200 novih poslovnih poduhvata širom BiH, i ove godine nastavlja realizaciju aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju preduzetništva i očuvanju radnih mjesta u obrtima i malim preduzećima, a u saradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.