Novka Tešević, Krojačka radionica Tešević

Novka je počela šiti kad je imala 15 godina i od tada izrađuje odjevne predmete i pokazuje interes za dizajn i modnu industriju. Oduvijek su je zanimali stari zanati i ručni radovi, ali šivanje je, kaže Novka, njen izbor.

Ideja o pokretanju biznisa javila se posle dugogodišnjeg krojačkog rada, iskustva od dvadeset godina i puno zadovoljnih korisnika.

Novka kaže da je u vrijeme korone uvidjela da njen posao opstaje i da postoji potreba u društvu za ovakvim uslugama, iako nije bilo svadbi ni matura te joj je to dalo motivacije da formalizira svoj biznis.  Tada se prijavila u IMPAKT inkubator poslovnih ideja gdje je prošla obuku koja joj je, kako ona kaže, jako pomogla da poreda stvari i vidi na koji način šta treba raditi. Krojačka radionica Tešević registrirana je kao samostalni preduzetnik.

Moda je prolazna, stil je vječan. Zato želim stvoriti jedinstven brend koji bih imao karakteristike elegantnog i prefinjenog stila, jedinstvenog dizajna, dostupnog za sve one koji u određenoj prilici žele da zablistaju.

Krojačka radionica Tešević nudi usluge šivenje odjeće po mjeri, kreiranje modela po želji klijenta. Odjevni predmeti su namijenjeni svim strukturama stanovništva, a šivenje odjeće po mjeri predstavlja prilagođavanje klijentu. Proizvodi koji se nude su drugačiji, nisu  serijski proizvedeni i šivani su od svih vrsta tkanina i materijala.

Dostupne su dvije vrste usluge: prva usluga je kad klijent želi gotov proizvod rađen po mjeri, a druga je kad klijent kupi materijal za svoj odjevni predmet i plati samo šivenje odjevnog predmeta. Dodatna usluga podrazumijeva  i prepravke (skraćivanje, sužavanje isl.) nove i korištene odjeće daje nošenoj odjeci novu formu. Novkina radionica je smještena u starom kiosku u dvorištu kuće što daje poseban šarm dolasku na termin i probe.

Novak kae da je posao je dovoljan da zadovolji potrebe lokalnog stanovništva i okolnih gradova, a u planu joj je da iznajmi prostor u Gacku.

„Obuka nas je vodila korak po korak, kako klijente dobiti, kreirati cijene i ostalo. Savjete koje sam dobila kroz obuku i kroz mentorstvo su mi jako pomogle jer iako dugo radim ovaj posao, neke ekonomske stvari nisam znala, kao na primjer kako da proizvod bude isplatan i šta treba uzeti u obzir prilikom formiranja cijena“, kaže Novka.

Sarađuje sa pouzdanim i sigurnim partnerima za nabavku materijala i pozamanterije kako bi svojim klijentima dala kvalitetan proizvod.

Krojačka radionica je otvorena za sve, a Novka kaže da su joj klijenti najčešće mlade djevojke koje se vole lijepo oblačiti i koje žele imati unikatnu odjeću krojenu po njihovim mjerama. Tako je odlučila da formalizira i registruje biznis te se iz tog razloga i prijavila u IMPAKT inkubator poslovnih ideja u Gackom.