Umjetnica sa makazama, Emina Brkić

Danas je nemoguće pričati o frizerskom zanatu bez spomena umjetničkog izričaja. Naša poduzetnica, frizerka Emina Brkić pravi čuda sa makazama u rukama. Ona je mlada i perspektivna vlasnica frizerskog salona „Utorak“, u Lukavcu.

Frizerka kao psihologinja i savjetnica

Frizeri i frizerke su oduvijek bili neka vrsta savjetnika i psihologa svojim klijentima. Naša Emina Brkić smatra da je to tako jer, umjetnici sa makazama u rukama, provode dosta vremena u svojim salonima i na nekim način se zbliže sa klijentima.

Posao frizera podrazumijeva posjedovanje dobrih komunikacijskih sposobnosti i konstantnu želju za dobrim odnosima sa svojim saradnicima i klijentima. Samo se tako može uspjeti, smatra Emina. Kombinacija talenta, ljubavi prema kosi, stalnog usavršavanja i učenja novih stvari je dobitna kombinacija. Uz takav pristup ništa nije nemoguće.

Frizerski zanat

Frizerka Emina Brkić kaže za svoj zanat da je više od toga, da ima dosta dodirnih tačaka sa umjetnošću i da joj daje mogućnost za razvoj ambicija. Ona dodaje: „Kroz frizerstvo, pokazujem svoj inat i želju za znanjem i konstantnim napretkom. Razvila sam  mogućnost  komunikacije i otvaranja sa mušterijama i svakodnevno upoznajem divne ljude. Posao mi je  dao mogućnost da obiđem mnoge gradove, upoznam divne kolege i razmijenim iskustva. Jako sam sretna i zadovoljna, ali ovo je tek početak za mene. Sigurna sam da ću kroz svoj frizerski salon „Utorak“ to i pokazati, sa svojim znanjem i kvalitetom usluge, koja se razlikuje od drugih salona.“ Emina kaže da klijenti često od nje očekuju neku promjenu, bilo da je to vezano za njenu frizuru, bilo da je to nabavka robe ili reklama. Dodaje da je jako sretna jer joj ljudi vjeruju i često kad sjednu na stolicu, kažu: „Hajde, sad iznesi sve što si donijela sa edukacije“. Emina komentira da joj to daje vjetar u leđa.

Jedinstven naziv salona – „Utorak“

Frizerski salon „Utorak“ nosi to ime jer vlasnica, Emina vezuje najljepša sjećanja za taj dan. „Kad kažem ‘utorak’, osjećam se ponosno i sretno, tu je stalo mnogo divnih trenutaka“, dodaje ova vedra, mlada poduzetnica. Ona kaže da voli širiti znanje kao i majstorica od koje je učila. Ima mnogo planova za budućnost, a trenutno joj je najbitnije da se ostvari u svome gradu i okolini. Dugoročni cilj jeste pokretanje Master Class by Emina Brkić.

Frizerski salon “Utorak” podržan je kroz IMPAKT inkubator psolovnih ideja Lokavac koji se provodi u saradnji sa Ministarstvom za kulturu, sport i mlade TK, Službom za zapošljavanje TK i Gradom Lukavac.