Džana Hamedović, Dizajnerski studio „Kloko“

„Slijedite svoje snove, učite puno, radite vrijedno i iskoristite prilike koje vam se pružaju.“

Džana Hamedović iz Zenice osnovala je dizajnerski studio „Kloko“ koji ima zanimljiv proizvod na tržištu – ergonomske nosiljke za bebe sa atraktivnim dizajnom.

Izrada ovog, trenutno i jedinog proizvoda dizajnerskog studija, zahtijeva potpunu pažnju i posvećenost detaljima. Džana se već 20 godina bavi kreativnim radom. Od djetinjstva razvija vještine kroz različite tehnike i oblasti. Modni dizajn je još od fakulteta bio nešto što Džanu ispunjava u slobodno vrijeme, a svoje kreacije je izlagala na raznim modnim događajima, u i van BiH. Donedavno je to bio samo hobi, jer je po struci profesorica engleskog jezika i književnosti, sa 15 godina radnog iskustva u školi.

U početku je pravila nosiljke samo za prijatelje, ali kako se potražnja povećavala, odlučila je proširiti proizvodnju. Njena nosiljka dobila je ime „Kloko“, kao asocijacija na klokana koji je poznat po tome što svoju mladunčad nosi u tobolcu.

„U vrijeme kada sam ušla u pregovore sa jednom fabrikom koja bi izrađivala nosiljke koje dizajniram, desio se Inkubator poslovnih ideja. To je bilo pravo vrijeme da se ova priča podigne na viši nivo i da dobijem stručnu podršku koja mi je bila potrebna, s obzirom na to da se nikad prije nisam bavila preduzetništvom“, kazala je Džana. Odlučila je zaustaviti pregovore, jer je smatrala da bi joj edukacija u okviru Inkubatora poslovnih ideja mogla biti korisna i ponuditi kvalitetnu stručnu podršku, izradu biznis-plana i na kraju i finansijsku pomoć.

I danas smatra da je to bila dobra odluka, jer zahvaljujući ovom projektu može jasno definirati kratkoročne i dugoročne ciljeve svog biznisa i organizirati proizvodnju i prodaju na adekvatan način. Dugoročni cilj je uspostavljanje serijske proizvodnje koja bi bila veća od trenutne, ali i proširenje prodajnog kanala van tržišta BiH.