Prvih 300 – predstavljeni rezultati IMPAKT inkubatora poslovnih ideja

Investicijska fondacija IMPAKT održala je 17.5.2022.g. konferenciju „Prvih 300“ na kojoj su prezentirani rezultati Investicijske fondacije Impakt u periodu 2018-2022.

„Ponosni smo što smo IMPAKT inkubatore poslovnih ideja realizirali u 55 lokalnih zajednica gdje se rodilo preko 1800 ideja. Razvijeno je više od 500 biznis planova, podržano 300 biznisa, a čak 600 radnih mjesta je kreirano kroz biznise koje smo podržali kroz IMPAKT inkubator“, poručio je Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt.

Investicijska fondacija Impakt nastavlja podržavati razvoj poduzetničkog ekosistema lokalnih zajednica kako bismo stvorili bolje uvjete za pokretanje biznisa koji su zasigurno važni i za sami razvoj lokalnih zajednica.

„Saradnja i partnerstvo koju imamo sa lokalnim zajednicama, službama za zapošljavanje i kantonalnim i entitetskim ministarstvima dokaz su da je naš rad dokazano uspješan i dugoročan, a čemu govori i činjenica da je survival rate biznisa čak 98%.“, dopunio je Đozo.

Na panel diskusiji poduzetnici su poručili da im je za lakše poslovanje potrebno smanjenje administrativnih i komunalnih taksi, digitalizacija (web servisi, informativni servisi) i podrška institucija prilikom osnivanja novih preduzeća.

Konferencija je zatvorena sa sljedećim zaključcima:
• Sinhroniziran i sinergijski pristup i saradnja svih relevantnih aktera (vladinih institucija, nevladnih organizacija, privatnog i obrazovnog sektora) u oblasti poduzetništva značajna je i neophodna za sveukupnu podršku razvoju poduzetništva. Ovakav pristup doprinosi boljim efektima i cjelokupnom impaktu programa, vraća povjerenje korisnika u institucije i osigurava sveobuhvatniju i ujednačenu podršsku korisnicima koji žele pokrenuti i/ili razviti vlastite biznise.
• Takođe, uz implementaciju programa podrške razvoju poduzetništva neophodno je kontinuirano raditi na unaprjeđenju zakonodavnog okvira za poslovanje uz aktivnosti na unaprjeđenju poduzetničkog okruženja kako bi se na sveobuhvatan način potakao razvoj poduzetništva.
• Neophodno je raditi na daljem razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje i poduzetništvo kako bi se jačao mehanizam koji osigurava sinergijski pristup unapređenju predmetnih oblasti i kako bi se sva raspoloživa sredstva za zapošljavanje i poduzetništvo stavili u funkciju zapošljavanja i poduzetništva, te kako bi se izbjeglo preklapanje ili negativni uticaji jednog programa na drugi.
• Prilikom izrade strateških dokumenata u oblasti poduzetništva neophodno je osigurati uključenost svih relevantnih aktera, posebno udruženja poslodavaca, poduzetnika, nevladinog i obrazovnog sektora ali i promovisati značaj navedenih dokumenata kako za sinergijski pristup podršci razvoju oblasti tako i za same krajnje korisnike.