Sigurna podrška za bh. poduzetnike: Potpisan Memorandum o razumijevanju između Investicijske fondacije Impakt i ProCredit Bank BiH

Investicijska fondacija Impakt i ProCredit Bank Bosna i Hercegovina potpisali su, 25. 4. 2023. u Sarajevu, Memorandum o razumijevanju s ciljem razvoja podrške poduzetništvu u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat saradnje, ProCredit Bank kreirala je zasebnu kreditnu liniju za učesnike IMPAKT inkubatora poslovnih ideja, pružajući podršku poslovnim subjektima koji imaju najmanje šest mjeseci uspješnog poslovanja.

Mali biznis je ključan za rast i razvoj zajednice, a bankarski sektor treba biti poluga podrške tog razvoja. Mi iz Investicijske fondacije Impakt smo ponosni na ovo partnerstvo i suradnju, te smo zadovoljni što imamo priliku pružiti dodatnu pomoć u vidu ove kreditne linije” – rekao je Senajid Đozo, Izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt.

Poduzetnici su ključni za razvoj svake privrede, pa tako i bosanskohercegovačke. Oni su pokretači ekonomskog razvoja, stvaraju nova radna mjesta, inoviraju i povećavaju konkurentnost na tržištu. Mala i srednja preduzeća, koja najčešće vode upravo poduzetnici, čine većinu poslovnih subjekata u BiH i predstavljaju temelj ekonomske aktivnosti u zemlji. Uz to, poduzetnici su i generatori inovativnih ideja i rješenja koja unapređuju društvo i kvalitet života, bilo kroz tehnološka dostignuća ili društveno korisne projekte. Stoga je izuzetno bitno pružati podršku poduzetnicima, pogotovo onima koji su tek na početku svog poslovnog puta. To je upravo ono što čine Investicijska fondacija Impakt i ProCredit Bank BiH kroz svoju saradnju, pružajući finansijsku podršku i obrazovne aktivnosti u cilju jačanja poslovnih kapaciteta i povećanja konkurentnosti bosanskohercegovačke privrede.

Osim kreditne linije, ProCredit Bank održavat će niz informativnih radionica i prezentacija o temama relevantnim za finansijsku pismenost i korištenje bankarskih usluga za učesnike IMPAKT inkubatora poslovnih ideja.

Povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju i saradnji s Investicijskom fondacijom Impakt, iz ProCredit Bank su naglasili da cijene ovu i slične vrste inicijativa koje djeluju u pravcu osnaživanja bh. poduzetništva.

„Vjerujemo u sinergijske procese“, kaže Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank. „Naša opredijeljenost da budemo baza i podrška privrednicima ovakvim usmjerenim partnerstvima dobija dodatni mehanizam da neke projekte radimo vrlo fokusirano. Odluka da kreiramo posebnu kreditnu liniju za učesnike Impakt inkubatora je eklatantan primjer toga“, dodao je Salkanović povodom potpisivanja ovog Memoranduma, naglasivši da je za banku važno raditi na unapređenju i razvoju najproduktivnijeg i najvažnijeg dijela naše ekonomije, što mala i srednja preduzeća neupitno jesu.

Partnerstvo između Investicijske fondacije Impakt i ProCredit Bank predstavlja značajan korak u podršci poduzetništvu i promociji privrednog rasta i razvoja u Bosni i Hercegovini.