Završen projekat “Odvažne i hrabre, to ste vi!” 2023

Danas je u Hoteli Salis u Tuzli organizirana finalna prezentacija poslovnih ideja učesnica projekta “Odvažne i hrabre, to ste vi!” koji kompanija Bingo provodi već dugi niz godina, a ove godine je Investicijska fondacija Impakt bila partner u implementaciji projekta.

Cilj projekta “Odvažne i hrabre, to ste vi!” u 2023. godini se ogledao u pružanju podrške ženama poduzetnicama koje su u prvoj fazi pokretanja biznisa. Na ovaj način žene postaju samostalne, finansijski stabilne, dok s druge strane doprinose bosanskohercegovačkoj privredi.

“Pozivu koji je bio otvoren za sve poduzetnice od 20. februara do 6. marta ove godine, odazvalo se više od 260 žena iz cijele BiH, sa fantastičnim idejama za pokretanje biznisa. Najstarija aplikantica je bila 1962., a najmlađa 2004. godište, žiri je za predselekciju imao pune ruke posla te nije bilo nimalo lako odabrati 16 aplikantica koje su ušle u drugu fazu i pohađale poduzetničku akademiju Investicijske fondacije Impakt”, kazala je Amina Čeliković, iz marketing sektora kompanije Bingo.

Sve aplikantice su kroz poduzetničku akademiju pripremljene za finalno izlaganje pred žirijem, a uz njihove glasove, veoma važni su bili i oni od publike. Na kraju sedam korisnica je dobilo grant sredstva:

8.000,00 KM Gorica Arežina iz Banje Luke, 5.000,00 KM Aida Lokvančić iz Sarajeva, 4.000,00 KM Amila Terzić iz Sarajeva i Branka Grujić iz Gradiške, 3.000,00 KM Samra Topčić – Pokvić iz Gornjeg Vakufa, Meliha Fejzić iz Sarajeva te Lejla kovač iz Zenice.

Obzirom na kvalitet poslovnih ideja koje su prezentirane, Investicijska fondacija Impakt i ostali partneri projekta, osigurali smo dodatni budžet u vrijednosti  te je podržano još 5 poslovih ideja sa po 3.000,00 KM.

Izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt Senajid Đozo, tokom konferencije za medije je kazao da se BiH susreće sa sasistemskim problemima, za koje trebaju sistemska rješenja, a jedna od njih nudi upravo kompanija Bingo.

“U prethodnih sedam dana 16 poduzetnica je imalo priliku proći poduzetničku akademiju i danas smo imali priliku poslušati 12 prezentacija. Sve poduzetnice će imati priliku da učestvuju u mentoringu i stručnoj i promotovnij podršci Investicijske fondacije Impakt, koja je u dosadašnjem periodu podržala više od 150 poduzetnica u njihovom rastu i razvoju”, pojasnio je Đozo.

Ovim prilikom uručena je i zahvalnica kompaniji Bingo za promociju i podršku razvoja poduzetništva u Bosni i Hercegovini.