Upriličen svečani prijem u Vladi Tuzlanskog kantona

U čast poduzetnika i poduzetnika koji su svoje poslovne ideje pretvorili u stvarnost kroz IMPAKT inkubator poslovnih ideja, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona upriličili su 𝘀𝘃𝗲𝗰̌𝗮𝗻𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗷𝗲𝗺 u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Tuzli.

Prijem je bio prilika da zajedno proslavimo važan korak ka jačanju poduzetničkog eko sistema u Tuzlanskom kantonu gdje je kroz partnerstvo između Investicijske fondacije Impakt, Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i 11 lokalnih zajednica, stvorena potrebna podrška i infrastruktura koja je omogućila rast i razvoj velikom broju mladih sa područja Tuzlanskog kantona.

Zajedničko djelovanje predstavlja primjer kako saradnja može stvoriti 𝗽𝗼𝘇𝗶𝘁𝗶𝘃𝗻𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗺𝗷𝗲𝗻𝗲 u našem društvu, a ovime je pokazano da 𝖳𝗎𝗓𝗅𝖺𝗇𝗌𝗄𝗂 𝗄𝖺𝗇𝗍𝗈𝗇 𝗓𝖺𝗂𝗌𝗍𝖺 𝗉𝗋𝖾𝖽𝗇𝗃𝖺𝖼̌𝗂 𝗎 𝗋𝖺𝗓𝗏𝗈𝗃𝗇𝗈𝗆 𝗉𝗋𝗈𝗆𝗂𝗌̌𝗅𝗃𝖺𝗇𝗃𝗎, 𝗃𝖺𝖼̌𝖺𝗇𝗃𝗎 𝗅𝗈𝗄𝖺𝗅𝗇𝖾 𝖾𝗄𝗈𝗇𝗈𝗆𝗂𝗃𝖾 𝗂 𝗋𝖺𝗓𝗏𝗈𝗃𝖺 𝗉𝗈𝖽𝗎𝗓𝖾𝗍𝗇𝗂𝗌̌𝗍𝗏𝖺 𝗄𝖺𝗈 𝗄𝗅𝗃𝗎𝖼̌𝗇𝗈𝗀 𝖾𝗅𝖾𝗆𝖾𝗇𝗍𝖺 𝖻𝗎𝖽𝗎𝖼́𝗇𝗈𝗌𝗍𝗂 𝖡𝗈𝗌𝗇𝖾 𝗂 𝖧𝖾𝗋𝖼𝖾𝗀𝗈𝗏𝗂𝗇𝖾.

Zahvaljujući predanosti, stručnosti i viziji svih uključenih, ponosno ističemo da je podržano čak 101 𝒑𝒐𝒔𝒍𝒐𝒗𝒏𝒂 𝒊𝒅𝒆𝒋𝒂! To je rezultat našeg zajedničkog truda i vjere u potencijal naših poduzetnika i poduzetnica, a njihova energija i posvećenost predstavljaju temelj na kojem gradimo budućnost.

“Mi nudimo i mentorsku podršku našim mladima i zajedničkim snagama pokušavamo riješiti probleme. Ovaj sastanak je jedan vid druženja, upoznavanja i svečani trenutak gdje ćemo dati akcenat na mlade. Želimo da se u 2024. godini uključe i dvije lokalne zajednice, Živinice i Gradačac, koje nisu bile obuhvaćene projektom jer je na ovoj stavci ostalo 40.000 KM”, kazao je ovom prilikom ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić.

Program IMPAKT inkubator poslovnih ideja Tuzlanskog kantona obuhvata program poduzetničke obuke te finansijsku, stručnu, mentorsku i promotivnu podršku za mlade na području 11 lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu a realizuje se i kroz angažman Službe za zapošljavanje TK. 

Prema riječima izvršnog direktora Fondacije IMPAKT Senaida Đoze u velikom broju lokalnih zajednica je 100% održivost biznisa što znači da su mladi odlučili nastaviti razvijati poslove koje su pokrenuli zahvaljujući početnom “vjetru u leđa“.

Ajdin Begović iz Čelića bavi se pčelarstvom i zahvalan je na poticaju čiji značaj u početku nije shvaćao.

“Moja zamisao prvenstveno je bila samo da uzmem novac jer sam mislio da znam sve o biznisu koji želim pokrenuti. Tek kroz samu obuku mentora koji su dolazili sedmično i podučavali nas shvatio sam da je ipak vrjednije ono što smo naučili kroz njihovo mentorstvo. Što su nam pokazali šta je najvažnije, da steknemo uslove za razvijanje određenog biznisa. Finansijska podrška veoma je bitna ali mentorstvo i znanje koje smo dobili od njih je neprocjenjivo”, kazao je Begović.

Lejla Burgić iz Tuzle u avgustu je pokrenula edukacijsko-rehabilitacijski kabinet, prvi takav registrovan na području TK. 

“Ono što je meni bilo jako važno je da sam tada kao mlada osoba dobila podršku IMPAKT Fondacije uz podršku Vlade TK i Grada Tuzle. To je prije svega finansijska podrška koja je za mladog biznismena jako značajna ali mnogo značajnija je mentorska podrška i sama atmosfera koju Vlada TK zajedno sa Gradom Tuzla stvara za mlade poduzetnike. Mi možemo koristiti i druge resurse, javne pozive i druga sredstva koja su namijenjena za našu podršku”, naglasila je Burgić.

Ovu je priliku iskoristio i izvršni direktor Fondacije Đozo pozvavši generalno sve građane TK.

“Pozivam ih da dođu sa svojim poslovnim idejama, da ih testiraju, da napravimo analizu izvodljivosti poslovnih ideja i zajedno kroz dva mjeseca da dođemo do krajnjeg odredišta a to je da imamo održive poslovne poduhvate.”