Webinar „Finansijski trendovi u Bosni i Hercegovini u 2023. godini“

U sklopu mentorske podrške IMPAKT inkubatora poslovnih ideja, 11.4.2023. godine održan je webinar „Finansijski trendovi u Bosni i Hercegovini“. Webinar je održan u sklopu saradnje sa ProCredit Bank BiH, putem Zoom platforme, kako bi što veći broj poduzetnika i poduzetnica mogao prisustvovati.

Melina Kazija iz ProCredit banke dala je savjete kako da se poduzetnici izbore sa rastom kamate i stopom inflacije, koja je dosegla novi vrhunac u oktobru 2022.

Klijenti koji imaju kredite s promjenjivim kamatnim stopama suočeni su, drugi put, s rastom kamate, samim time i rate kredita. 

Evropska centralna banka je u protekloj godini ključne kamatne stope povećavala četiri puta da bi se usporila inflacija i vratila na ciljanu razinu od oko dva posto. Taj trend bi trebao biti nastavljen i u ovoj godini. Sve to je utjecalo na rast kamata na kredite. 

ProCredit banka je u posljednjem referentnom periodu zadržala kamatne stope na postojećoj razini i varijabilne kamatne stope ostale su nepromijenjene. 

Kada je u pitanju bh. ekonomija, privreda je zadržala pozitivan trend u prvoj polovini 2022. godine, uz rast realnog BDP-a u iznosu od 4,5%. Veće kamatne stope dovele su do poremećaja u potrošnji građana, a produženi ratni sukobi u Ukrajini postaju jedna od ključnih pretpostavki nepovoljnog scenarija uz pratnju dodatnih sankcija od strane Zapada / EU. U 2023. godini očekuje se stabilizacija i blago usporavanje BDP-a i već se bilježi niži privredni rast.