Od ideje do biznisa: Mladi bh. poduzetnik pokrenuo firmu za proizvodnju liftova

*tekst preuzet sa Akta.ba

Nijedan posao se ne može razviti bez sjajne ideje. Naprotiv, o njoj ovisi i razvoj cjelokupnog poslovanja. Budući da je tržište pretrpano mnogim idejama, da biste se istaknuli, morate imati jedinstvenu zamisao koja će vas diferencirati od drugih.

Mirsad Imširović i Mahir Bajrektarević imali su jaku želju za dokazivanjem i vjeru za kreiranjem pozitivnih promjena, s toga su bh. tržištu ponudili nešto novo.

Ova dvojica mladih entuzijazista su 2022. godine u Srebreniku osnovali firmu pod nazivom “Mack Lift” za proizvodnju, ugradnju i održavanje liftova. U razgovoru za Akta.ba Mirsad je rekao nešto više o njihovom početku, poslovanju, ali i planovima za budućnost.

“Firma Mack Lift d.o.o. je osnovana od strane dva prijatelja prije svega, a tek onda poslovnih partnera. Sve je zapravo počelo sa željom za dokazivanjem i vjerom za kreiranjem pozitivnih promjena i težnjom da ponudimo nešto novo na našem tržištu”, ispričao je Mirsad na početku razgovora.

SVE VRSTE LIFTOVA

Fleksibilnost, kvalitet i odgovornost, glavne su odlike kompanije, a stalno usavršavanje i težnja ka perfekcionizmu ih izdvajaju od konkurencije.

Mack Lift proizvodi i nudi sve vrste liftova koje se mogu naći na našem tržištu, ali isključivo kako Mirsad naglašava na prvo mjesto stavljaju kupce i njihove zahtjeve.

“To čini prvi i osnovi uvjet koji moramo ispuniti – zadovoljstvo naših kupaca”, kazao je.

Mirsad zajedno sa svojim timom stručnjaka proizvodi putničke, teretne, auto i kućne liftove, a veliku pažnju prilikom proizvodnje posvećuju samoj sigurnosti njihovih proizvoda.

“Poseban akcenat se uvijek stavlja na pitanje sigurnosti i pouzdanosti i na tom polju zaista mi dajemo maksimum jer koristimo svu opremu certificiranu po trenutnim evropskim normama i direktivama, ne pravimo razliku nebitno da li se lift radi u Srebreniku ili u Minhenu”, naglasio je.

Na pitanje zbog čega su se odlučili na baš ovakvu proizvodnju, Mirsad ističe da je to bilo prije svega iz nekog altruizma.

“Iako smo svjesni da je to mnogo teži put, ali mi vjerujemo da je to ono čemu treba težimo i ustrajemo”, mišljenja je.

Većina njihovih liftova proizvedena je u Bosni i Hercegovini, kako u njihovoj režiji tako i druge bh. firme putem usluga, dok samo mali dio sigurnosne opreme, ono što ne mogu proizvesti nabavljaju sa tržišta Evropske unije.

VELIKA POTREBA ZA KUĆNIM LIFTOVIMA

Firma Mack Lift je trenutno prisutna samo na domaćem tržištu, a Mirsad ističe da su prilikom analize tržišta došli do zaključka da postoji velika potreba za kućnim liftovima koji bi cjenovno bili mnogo pristupačniji domaćinstvima u BiH, a koja za istim imaju potrebu.

“Vrlo često domaćinstva i oni koji mogu priuštiti lift nemaju za isti predviđen prostor koji je potreban da bi se lift instalirao. Upravo iz tih razloga proizilazi cilj za razvojem lifta, a u skladu sa tim zahtjevima gdje bi se tržištu ponudilo nešto estetski moćno, kompaktno i funkcionalno po nekim priuštivim cijenama, a dodatni plus je i što se vrijednost samog objekta koje posjeduje lift dodatno povećava. Mi ćemo svakako težiti ka tome jer tržište kućnih liftova prema svim prognozama tek će da doživi ekspanziju i da se udvostruči u narednih sedam godina”, zaključio je u razgovoru za Akta.ba.

Podsjećamo, pred kraj 2023. godine održan je dvodnevni poduzetnički događaj pod nazivom “Welcome to the future 2.0”, gdje je osam poduzetnika i poduzetnica imalo priliku predstaviti svoje biznise, ali i ideje za unapređenje svojih poslovnih poduhvata.

Dodijeljena su i posebna priznanja kao i novčane nagrade za tri najbolja projekta, a Mirsad Imširović je osvojio prvo mjesto upravo sa svojim biznisom “Mack Lift”.

Mirsadov video predstavljanja na Welcome to the Future 2.0

Kako je bilo na najočekivanijem poduzetničkom događaju “Welcome to the Future 2.0” pogledajte na videu.