IMPAKT Mostar

Ajla Kreso – Frizerski salon „Moa MoAaa“

„Nema veće sreće od toga da čovjek može živjeti i radeći posao koji najviše voli.“, Ajla Kreso

Frizerski salon neobičnog naziva „Moa MoAaa“ nalazi se u samom centru Mostara. Vlasnica Ajla Kreso radi sama kao muška i ženska frizerka. Iako mlada, pored znanja, ima i dugogodišnje iskustvo u radu.

Ajla je dugo godina radila kao frizerka. Međutim, nakon rođenja djece, odlučila je pomoći suprugu oko porodičnog biznisa. Radilo se o vođenju picerije koja ima dugogodišnju tradiciju u Mostaru. No, sve vrijeme joj je nedostajao frizerski posao, i nakon nekoliko godina, odlučila se vratiti svom pozivu i otvoriti salon.

YEP Inkubator poslovnih ideja

Ubrzo je saznala za YEP Inkubator poslovnih ideja i odlučila se prijaviti. Prije svega, trebala joj je pomoć oko kreiranja poslovnog plana, ali i ulaganja. Kroz edukaciju, koja joj je u početku bila, kako sama kaže, zbunjuća, naučila je na koji način može otkloniti nedoumice koje se tiču pokretanja biznisa i kako poduzetnički razmišljati.

Registracija salona

Pri registraciji salona, najveći izazov joj je bilo rješavanje administrativnih obaveza, u što kraćem roku. Istovremeno, imala je želju uložiti sve što može i napraviti nešto drugačije. Htjela je dati lični pečat – da ljude odmah po ulasku dočeka domaćinska atmosfera. A da bi ljudima pružila taj utisak, morala je sama raditi na uređenju prostora. I uspjela je – posao se razvio, ima mnogo redovnih mušterija, a sve više joj svraćaju i slučajni prolaznici te turisti koji se zateknu u blizini.

Impresije

Kako sama kaže, ne bi mogla raditi neki drugi posao osim ovog, te je njen savjet svim ljudima da pronađu ono što vole i da se maksimalno trude za to. Na kraju dodaje da nema veće sreće od toga da čovjek može živjeti radeći onaj posao koji najviše voli. Njen cilj je zaposliti još jednu osobu u salonu.

Ajin biznis je podržan kroz YEP inkubator u Gradu Mostaru uz podršku Ambasade Švicareske u Bosni i Hercegovini i Grada Mostara.