Haris Mićijević i Denis Ćorić, “Bastan”

„Ideja, cilj, volja, hrabrost, upornost kao i svaki drugi važan parametar koji vodi ka uspjehu treba da ostanu karakter mladog čovjeka.“

Autentični orijentalni bar u srcu Mostara – nezaobilazna stanica za sve turiste

Haris Mićijević i Denis Ćorić, dvojica prijatelja, u aprilu 2019. godine otvorili su orijent-bar, „Bastan“. Bar se nalazi u dvorištu čuvene Mehmed-paša Koski džamije, u Starom gradu Mostaru. Namijenjen je, prije svega turistima koji dolaze upoznati se sa bogatom historijom i kulturom Mostara.

Najveći problem sa kojim su se susreli pri pokretanju biznisa jeste pronalazak i adaptacija prostora. Nakon duže potrage, pronašli su zapušteni prostor nadomak centra grada. Denis i Haris, uprkos visokoj renti i lošem stanju prostra, odlučili su da ga ipak uzmu pod zakup, najviše zbog lokacije. Uložili su puno sredstava i vremena u rekonstrukciju prostora. Sami su osmislili izgled prostora, obojili ga i ocrtali u orijentalnom stilu. Otvorili su vrata bara u jeku turističke sezone, i pomalo neočekivano imali zaista puno posla, pa su u jednom periodu zaposlili još jednu osobu.

Edukacija u Inkubatoru poslovnih ideja im je mnogo značila, jer su prvi put učestvovali u takvoj vrsti progama kroz koji su stekli potrebna znanja za kreiranje poslovnog plana, kao i motivaciju, koju su im pružili predavači i drugi učesnici koji su prepoznali puni potencijal njihove ideje. Puno im je značila i finansijska podrška koju su primili kroz Inkubator poslovnih ideja, a koju su iskoristili za dodatno uređenje prostora i nabavku suvenira. Vrlo korisno im je bilo i stečeno znanje o administrativnim poslovima, jer su tu, kako sami kažu, bili veoma „tanki“.

Njihova poruka za sve koji dolaze u Mostar, u Bastan, glasi: „Obavezno svrati i zastani, jer ovo mjesto dušu hrani“.