Munir Isaković, “Nova vizija”

„Za postizanje poslovnog uspjeha najbitnija je volja. Bez upornosti i marljivog rada nema uspjeha”

Preduzeće koje zapošljava lica sa invaliditetom šije vrhunske proizvode

Privredno društvo „Nova vizija“ bavi se krojačkim i uslugama šivenja raznih proizvoda. Dio ponude čine: stolnjaci, nadstolnjaci, kuharska odijela, kuhinjske salvete, ali „Nova vizija“ ima i uslugu šivenja po mjeri i nacrtu kupca. U svojoj radnji, koja se nalazi u jednom zeničkom tržnom centru proizvode i prodaju svoju robu. Prostor je opremljen sa nekoliko različitih mašina na kojima rade osobe sa invaliditetom.

Pokretač biznisa je Munir Isaković, koji kaže da je sve počelo još 2012. godine kada je registrirano udruženje osoba sa invaliditetom, koje je za cilj imalo poboljšanje njihovih prava, ali i rješavanje konkretnih egzistencijalnih problema. Munir je tada bio predsjednik udruženja i zajedno sa saradnicima, ostvarivao je kontakte i saradnju sa drugim udruženjima i privrednim subjektima. Kroz razgovor sa kolegama, došao je na ideju da udruženje ipak treba pružiti nešto više, odnosno da bi se trebali organizirati i pokrenuti neki posao koji bi doprinosio razvoju organizacije, ali i samim članovima koji bi bili zaposleni. Tako su na Skupštini donijeli odluku da osnuju privredno društvo „Nova vizija“, koje se bavi šivenjem raznih proizvoda.

Najveći izazov im predstavlja plasman robe, jer je konkurencija nelojalna, a Munir smatra da im je potrebno više marketinških aktivnosti kako bi došli do potencijalnih klijenata. Za sada uspijevaju ostvariti zadovoljavajuće rezultate, ali cilj im je proširenje kapaciteta i zapošljavanje još radnika.

Mnogo im je pomogla edukacija u okviru YEP Inkubator poslovnih ideja jer su imali priliku naučiti kako kreirati detaljan poslovni plan, bez kojeg, kako i sami kažu, ne bi mogli postići dobre rezultate u tako kratkom periodu od mjeseca marta do sada. Munir naglašava da bi, bez finansijske i mentorske podrške, bilo teško održati firmu u životu.