Investicijska fondacija Impakt provodi istraživanje o razvoju poduzetništva u Bosni i Hercegovini

Investicijska fondacija Impakt pokrenula je sveobuhvatno istraživanje o razvoju poduzetništva u Bosni i Hercegovini, a fokus je na privrednim društvima i obrtima koji su osnovani u posljednje tri godine (1.1.2021.-31.12.2023. godine).

Cilj ovog istraživanja je dublje razumijevanje konteksta u kojem posluju poduzetnici, identifikacija podrške koja im je potrebna za uspostavu, razvoj i održivost biznisa te prepoznavanje sistemske infrastrukture koja može poboljšati poslovni ambijent.

Prikupljeni podaci neće koristiti samo poslovnoj zajednici već će biti od koristi i u akademskim istraživanjima. Ovo je naš doprinos širem razumijevanju ekonomske situacije i potreba poduzetnika u Bosni i Hercegovini, a analiza će moći služiti kao osnova za promjene zakonskih i regulatornih okvira kako bi se olakšalo poslovanje novih poduzetnika“, poručuju iz Investicijske fondacije Impakt.

Istraživanjem će se dobiti podaci o uključenosti dijaspore i uticaju međunarodnih investicija i dijaspore na lokalni ekonomski razvoj. Također, analiza će prikazati dostupnost finansijskih resursa i pristupa kapitalu za nove poslovne subjekte u Bosni i Hercegovini.

Analiza će pokazati, između ostalog, motive za osnivanje novih poslovnih subjekata, koje su administrativne prepreke i procesi prilikom osnivanja poslovnog subjekta te identificirati oblasti u kojima su potrebne reforme kako bi se olakšalo osnivanje novih firmi. Analizom ćemo pokazati i izazove s kojima se susreću poslovni subjekti prilikom pronalaženja kvalifikovanog osoblja, te identifikaciju potrebnih vještina i programa obuke i podrške za poduzetnike, kako bi se povećala njihova konkurentnost i uspjeh na tržištu

Važno je istaknuti da je istraživanje potpuno anonimno i da će svi prikupljeni podaci biti tretirani povjerljivo. Za sve zainteresirane poslovne subjekte koji žele doprinijeti istraživanju mogu pristupiti upitniku na linku: https://bit.ly/impakt_istrazivanje.

Za dodatne informacije o istraživanju ili investicijskoj fondaciji Impakt, molimo kontaktirajte:

Belma Gijo, Tel: +387 62 157 464 E-mail: belma.gijo@impakt.ba