Mentoring: Radionica za tekstilce i kreativce „ReCreate“ s Aidom Korman

U sklopu mentorske podrške IMPAKT inkubatora poslovnih ideja, 3. i 4. 5. 2023. godine održana je dvodnevna mentorska radionica za tekstilce i kreativce.

Radionica je održana putem Zoom platforme, a voditeljica bila je poznata bh. dizajnerica Aida Korman. Govorila je o stanju u tekstilnoj industriji, održavanju brenda konkurentnim uz današnje tehnološke trendove, recikliranju tekstila i uvođenju upcyclinga. Također, bilo je govora i o formiranju cijena uslijed inflacije.

Kreativno poduzetništvo je praksa osnivanja preduzeća ili samozapošljavanja u jednoj od kreativnih industrija. Kreativni poduzetnik bavi se stvaranjem i eksploatacijom kreativnog ili intelektualnog kapitala. On ili ona, investitor je u svoje ili tuđe talente.

Svrha ove radionice bila je pružiti mentorsku podršku biznisima koji se bave tekstilnom i kreativnom industrijom. Također, cilj je umrežavanje, upoznavanje i uspostavu saradnje među poduzetnicima i poduzetnicama.

Kreativna tekstilna industrija obuhvata sve oblike stvaranja tekstilnih proizvoda koji su unikatni, inovativni i često ručno rađeni. To uključuje dizajniranje i proizvodnju modnih predmeta, kao što su odjeća, nakit i torbe, ali i dekorativnih predmeta za kuću, poput tepiha, jastuka i zavjesa. Upravo time se i bave poduzetnici iz našeg IMPAKT inkubatora.

Postoji nekoliko razloga zašto nam je kreativna tekstilna industrija važna. Prvo, ova industrija promovira kreativnost i inovativnost, a istovremeno pruža poslovne mogućnosti. To može biti od velike koristi za pojedince koji su strastveni prema umjetnosti i kreativnosti, a žele stvoriti vlastiti posao.

Drugo, kreativna tekstilna industrija može doprinijeti očuvanju tradicionalnih tehnika i obrta, što može imati kulturni i ekonomski značaj. Ovi obrti i tradicije mogu se prenositi s generacije na generaciju, što je važno za očuvanje kulturnog nasljeđa.

Treće, kreativna tekstilna industrija može biti održiva i ekološki prihvatljiva. Kreativci mogu koristiti reciklirane i obnovljive materijale, te na taj način smanjiti štetan utjecaj na okoliš.U konačnici, kreativna tekstilna industrija može biti izvor inspiracije i estetskog užitka za krajnje korisnike, bilo da se radi o kupcima koji traže unikatne i personalizirane proizvode ili o svima koji uživaju u vizualnom dojmu koji ti predmeti pružaju.

Investicijska fondacija Impakt je svoju metodologiju poduzetničke obuke već prošle godine prilagodila i upotpunila elementima zelene ekonomije i održivog razvoja.