Akcelerator, Tuzla, Impkat, poduzetništvo

Pokrenut IMPAKT akcelerator u Tuzlanskom kantonu

Danas je u Tuzli potpisan ugovor o saradnji između Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona i Investicijske fondacije Impakt za provođenje programa IMPAKT akcelerator. Ugovor su potpisali Edin Duraković, ministar privrede u Vladi Tuzlanskog kantona i Senajid Đozo, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt, a događaju su prisusvovali privrede Edin Duraković, ministar za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić, ministrica pravosuđa i uprave Nataša Marošević, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministrica zdravstva Dušanka Bećirović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić, ministar trgovine turizma i saobraćaja Denis Bećirović, zastupnici u Skupštini kao i gradonačelnici i načelnici lokalnih zajednica.

Cilj programa akcelaracije na području Tuzlanskog kantona koji bi se na području Tuzlanskog kantona realizirao kroz IMPAKT Akcelerator je uspostava partnerstva relevantnih aktera u izgradnji poduzetničkog ekosistema i okruženja koje stimuliše postojeće poduzetnike koji su prošli ranu start up fazu na dalji razvoj njihovog poslovanja. Također, realizacijom programa planirano je ostvariti doprinos ekononskom razvoju Tuzlanskog kantona i BiH, stimulacija inovaciji, rastu malih biznisa, komercijalizaciji njihovih usluga, razvoj cirkularne ekonomije, digitalizacije i slično.

Nakon sjajnih rezultata koje postižemo kroz implementaciju IMPAKT inkubatora poslovnih ideja  na području Tuzlnaskog kantona u saradnji sa Ministarstvom za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i 10 jedinica lokalne samouprave, saradnjom sa Ministarstvom privrede zaokružujemo zastupljenost u svim JLS Tuzlanskog kantona uključujući Živinice i Gradačac. Nakon više od sto (100) podržanih poslovnih poduhvata u okviru IMPAKT inkubatora poslovnih ideja,  ponosni smo što ćemo u Tuzlanskom kantonu po prvi puta provesti i IMPAKT akcelerator kao zaseban program podrške poslovnim poduhvatima koji su prošli startup fazu.  Realizacijom programa ćemo zasigurno doprinijeti ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona i BiH, stimulaciji inovacija, rastu malih biznisa, komercijalizaciji njihovih usluga, razvoju cirkularne ekonomije, digitalizacije i slično. Cilj programa je da bude maksimalno mentorship-driven ističući nova tržišta, razvoj proizvoda, product/market fit, investicije u opremu koju finansira Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona samo su neki od benefita koje će imati učesnici Programa . Tuzlanski kanton može poslužiti kao primjer ostalim kantonima kako se na sistemski, sinergijski i kontinuiran način pruža podrška razvoju poduzetništva.“, poručio je Senajid Đozo.

Danas je potpisan i ugovor o saradnji za realizaciju IMPAKT inkubatora poslovnih ideja u 4 lokalne zajednice: Tuzla, Srebrenik, Živinice i Gradačac u kojima će svi koji žele pokrenuti posao moći aplicirati za učešće i dobiti stručnu, mentorsku i finansijsku podršku za pokretanje biznisa.