Potpisan Ugovor sa Caritas Švicarske u BiH i Gradom Goražde

Goražde, 20.6.2023. – Investicijska fondacija Impakt, Caritas Švicarske u Bosni i Hercegovini i Grad Goražde, potpisali su danas sporazum o saradnji za razvoj poduzetništvu u Goraždu.

Sporazum predstavlja snažan korak naprijed u stvaranju povoljnog okruženja za poduzetnike te promoviranja privrednog razvoja u BiH. Cilj ovog partnerstva je pružiti podršku i poticaj mladim poduzetnicima, potaknuti inovacije, te stvoriti održivu i konkurentnu poslovnu klimu.

Glavni elementi sporazuma uključuju provođenje IMPAKT inkubatora poslovnih ideja, a koji obuhvata:

  • Poduzetničku obuku u trajanju od 6 dana u periodu od maksimalno 2 mjeseca fokusirana na razvoj poslovnog plana i poslovnog modela te jačanje preduzetničkih vještina, prilikom čega učesnici obuke imaju kontinuiranu stručnu i mentorsku podršku trenera u izradi zadataka i finalnoj izradi poslovnog plana i poslovnog modela.
  • Priprema i realizacija prezentacije poslovnih ideja pred stručnom komisijom za ocjenu poslovnih planova i poslovnih modela.
  • Dodjela bespovratne finansijske podrške u iznosu do 8.000 KM za najbolje pozitivno ocijenjene poslovne poduhvate na području grada Goražde, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima za podršku poduzetnicima
  • Stručnu i mentorsku podršku u daljem rastu i razvoju biznisa u skladu sa procijenjenim potrebama.

Sporazum su potpisali Senajid Đozo, Izvršni direktor Investicijske fondacije Imapkt, Zlatan Savić, zamjenik direktora Caritas Švicarske u Bosni i Hercegovini i Ernest Imamović, gradonačenik Goražda.

Potpisnici su izrazili su zadovoljstvo zbog ovog partnerstva te naglasili važnost zajedničkog djelovanja u stvaranju poticajnog okruženja za poduzetništvo. Očekuje se da će sporazum rezultirati s kreiranjem novih radnih mjesta u Goraždu, a svakako i razvoju poduzetničkog razmišljanja među mladima.

Javni poziv bit će raspisan 1. jula 2023. godine.