Naida Bajrić, Administrativno-pravni ured „Bajrić“

„Ako imate ideju, znajte da svaka od njih ima svoj put i realizaciju. Smatram da oni koji ne odustaju i drže se svojih snova, uvijek mogu uspjeti.”

Naida ima 27 godina, magistrirala je pravo i pokrenula svoj posao – Administrativno-pravni ured „Bajrić“ i, kako sama voli istaći, nudi rješenje za sve vaše probleme. Kancelarija obavlja i administrativne poslove oko pribavljanja urbanističke i građevinske dozvole, što je poprilično složen proces i bolje ga je prepustiti pravniku, smatra Naida, pošto građani dosta vremena gube na traženje pravih adresa za upite i potrebne dokumente.

Po završetku fakulteta, ova mlada pravnica volontirala je u Lukavcu, nije ništa zarađivala, ali joj je bilo bitno da stiče radno iskustvo. Nakon godinu dana, postavila sam sebi pitanja – kuda i šta dalje? Sjedenje kući nije dolazilo u obzir. Prijavila sam se na nekolicinu konkursa za posao, koji se baš i nisu pokazali uspješnim. Razočarala sam se i shvatila da sistem ipak nije onakav kakvim bi trebao biti. Prolazili su uglavnom oni koji su imali poznanstva”, objašnjava Naida.

Podršku za osnivanje administrativno-pravnog ureda dobila je od Projekta zapošljavanja mladih, ali joj je bitna mentorska pomoć starijih kolega. Mala administrativno-pravna kancelarija će postati advokatski ured, plan je Bajrićeve. „Pravosudni ispit je prva stavka na ‘to do’ listi, nakon toga advokatski i ja se nadam da će ovo jednog dana postati advokatska kancelarija“, zadovoljno objašnjava Naida.

lako mlada, Naida je poručila svima koji završavaju fakultete da budu hrabri: „Ako imate ideju, znajte da svaka od njih ima svoj put i realizaciju. Smatram da oni koji ne odustaju i drže se svojih snova, uvijek mogu uspjeti. Svako ima svoju sreću i to je ono što vam niko ne može oduzeti. I kada dobijete ideju, ne brinite mnogo i ne tražite dalje, dođite u Administrativno-pravni ured ‘Bajrić, ja ću vam otvoriti firmu i završiti svu potrebnu dokumentaciju, račune i dozvole“, nasmijano i optimistično obećava Naida.